fredag 16. desember 2011

tjuetre ting om to null

Målet med 23 ting er at man skal:
Utforske og lære om de nye 2.0 teknologiene.
Bli i stand til å bruke disse teknologiene i sitt arbeid.
Prøve en ny måte å lære på.


# 01: Web 2.0
Dette omhandler hvordan Internet har utviklet seg, fra web 1.0 til web 2.0, hovedtrekket er vel det at alt er på en måte lenket sammen, du finner tagger og linker overalt, i tillegg til at du kan kommentere og "like" og chatte på veldig mange websider. Du er selv med å oppdatere Internet, du samler ikke bare informasjon, men du hjelper også til å spre informasjon.

# 02: Blogging
Det er enkelt å sette opp en blogg, blogger lages, oppdateres, og leses daglig av veldig mange. Blogger brukes kanskje som oftest til å dele personlig informasjon, som en type dagbok, men også til markedsføring, og informasjonsspredning.

# 03: RSS og Atom
RSS står for “Really Simple Syndication” og er et filformat for å levere jevnlig oppdatert informasjon på web. Som f.eks. fra blogger eller nyheter. Dette gjør det enkelt for deg å holde deg oppdatert på det du ønsker uten å måtte gå innom alle de nettstedene du prøver å følge med manuelt.

# 04: Direkte kommunikasjon
Dette omhandler IM (instant messaging), altså chat. Du har for eksempel Skype eller MSN som kanskje er de mest utbredte, IM brukes for skrive direkte til noen i "real time" som gjør det veldig kjapt og enkelt å ha en tekstbasert samtale, nesten som når du snakker med noen over telefonen.

# 05: Bilder og tagger
Bilder og tagger brukes idag jevnlig, spesielt på facebook og andre sosiale nettsteder.
“tagging” brukes der for å skape assosiasjoner og forbindelser mellom fotografier og brukere av nettstedet.

# 06: Vennesteder
Er det vi idag kaller sosiale media, som facebook, twitter, myspace, osv. Det brukes for å dele informasjon, bilder, hvilken musikk du liker, chatting og lignende.

# 07: Wiki
Wikier brukes for å redigere nettsider direkte i nettleseren, de er selvorganiserte, og det er brukere som selv legger til informasjon og ikke de som "eier" wikien. Dette gjør at alle brukere kan legge inn informasjon til ev hver tid, og dermed opprettes et fellesarkiv som enkelt kan oppdateres.

# 08: Podkasting
Med podkasting mener man ikke-musikalske opptak eller videoopptak som er distribuert på internett. Det som skiller podkast fra ordinær streaming av lyd eller video er at leveringsmetoden for podkaster ofte gjøres automatisk ved hjelp av RSS.
Podkaster bruker formatert Mp3, så du kan høre på de via det meste, PC, mp3-spiller eller ipod.

# 09: Video
Det som er spesielt interessant her er youtube, som er et nettsamfunn der brukere deler videoer. Du kan søke på hva som helst å veldig sannsyneligvis finne en video, om det er musikk, trailer for en film eller personlige videoer.

# 10: Musikk
Spotify, youtube, grooveshark, osv. er programmer som benyttes for musikkdeling på nettet. Noen er gratis og noen koster penger, det som er bra her er at du trenger ikke å kjøpe hver CD, som betyr at du slipper å dra på butikken hver gang du skal høre noe nytt. Noe av det beste med dette er at du kan dele musikken din med andre. Du lager spillelister og lar dine venner høre de. Du lenker til sanger, og det opprettes lister over "populære" sanger fortløpende.

# 11: Bøker
Librarythings: Dette er en webside som fungerer som et slags bibliotek, her kan du legge inn dine bøker, bøker du har lest eller eventuelt har lyst på.

# 12: Sosiale bokmerker
Delicious! Dette er en sosial bokmerkingstjeneste som gjør det enkelt for deg å lagre bokmerker og dele de med andre. Det som er bra er for eksempel at om du skifter nettleser eller formaterer eller kjøper deg en ny datamaskin, så slipper du å legge til bokmerkene manuelt på nytt siden de ligger på nettet til en hver tid.

# 13: Søkemotor
"Søkemotor" er for eksempel Google, Yahoo, Kvasir og lignende sider. Men dette temaet omhandler spesielt egendefinerte søkemotorer som f.eks. Rollyo som gjør det mulig for deg å velge hvor du vil ha treff fra når du søker på forskjellige tema.

# 14: Personlige forsider
Ved å bruke personlige forsider kan du samle informasjon som er nyttig for deg, som blogginnlegg, nyheter, osv på din startside. eksempler her er: iGoogle og Netvibes.

# 15: Lek med bilder
Dette omhandler bildegeneratorer, som for eksempel å lage tekst med bilder, redigering osv på nettsider som flickr.

# 16: Mashups
En mashup er en nettside eller applikasjon som kombinerer innhold fra to eller flere kilder til en ny tjeneste. For eksempel facebook som benytter google maps når du skal finne andressen til et event.

# 17: Origo
Origo er et "norskutviklet møtested for debatt og samarbeid" Her oppretter du egne sider og soner hvor du deler informasjon med andre. Mer eller mindre likt en "vegg" på facebook.

# 18: Webapplikasjoner
Dette er verktøy som gjør det enkelt å opprette og dele dokumenter på på Internet uten å måtte ha spesielle programmer, siden de kjører direkte i nettleserne.
Eksempel: Google docs, Her kan du enkelt jobbe(skrive) i samme dokument.

# 19: Virtuelle verdener
Dette brukes for å omgås andre å opprette en avatar, det som er mest utbredt er MMORPG (Massive multiplayer online role-playing game) som fungerer på samme måte som et vanlig dataspill bare at det er på nett og du omgås hele tiden med og motspillere hvor du ofte må sammarbeide med andre.

# 20: E-læring 2.0
E-læring tar i bruk wikier, podcasting, blogging og andre ting for å gjøre læring bedre og morsommere. Du får relevant informasjon på en annen måte, du kan på en måte velge å vrake lærestoff mye lettere og også kanskje se en film om temaet, istede for å lese en bok.

# 21: Web 2.0 Awards
SEOMOZ organiserer kåringer av de beste applikasjonene for web 2.0 (siden det finnes mange fler enn de som er nevnt her)

# 22: Bibliotek 2.0
Dette handler om å integrere 2.0 tjenester i bibliotekene. "Idéen forutsetter at de vante strukturene i bibliotekene utgår, det skal være en toveis, horisontal samtale mellom bruker og bibliotek. Det skal være mindre hierarki og kontroll og mer nettverk, prosjekter og brukermedvirkning."

# 23: Oppsummering
"I den aller siste oppgaven ønsker vi at du skal reflektere over din læringsprosess og publisere noen tanker om dette på bloggen din. "
Dette er nå gjort, og budskapet bringes videre.

Mine favoritter er nok direkte kommunikasjon, sosiale medier, musikk og video.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar