Nr 9. I løpet av det siste året har antallet nettsteder som tilbyr lagring av video nærmest eksplodert. Dette gjør oss i stand til enkelt å laste opp og dele video med hverandre på internett. YouTube er på topp i popularitet med en million visninger daglig. På YouTube kan du enkelt laste opp dine filmer. Det er også enkelt å lage en lenke på eget nettsted, slik at du kan vise filmen din direkte på dine sider. Denne funksjonen heter embed. Velger du å opprette en konto på YouTube kan du også bokmerke dine favoritter.
Nr 8. Med podkasting mener man ikke-musikalske opptak eller videoopptak som er distribuert på internett. Det som skiller podkast fra ordinær streaming av lyd eller video er at leveringsmetoden for podkaster ofte gjøres automatisk ved hjelp av RSS. Med podkasting sendes favorittprogrammet direkte til deg som datafiler.
Nr 7. Wiki er et webverktøy som ble laget av Howard G. Cunningham i 1994. Dette verktøyet gir muligheter for å redigere nettsider direkte i nettleseren. Det gjør at alle brukere (med mindre wikien er adgangsbegrenset) kan bidra med å legge inn informasjon til enhver tid. Dermed er det mulig å bygge opp et fellesarkiv med informasjon, ofte over et avgrenset emne. Det er et kollaborativt arbeid for å samle informasjon på ett sted.
Wikier er selvorganiserende, dvs. at de ikke trenger en overordnet og autoritær kontrollinstans for å fungere optimalt. Brukerne selv er den øvre kontrollinstans, og det er denne sosiale kontrollen som sørger for at informasjonen wikien inneholder er korrekt, oppdatert og mest mulig nøytral.
Den største fordelen med Wiki er at alle kan bidra med kunnskap. Wikipedia er den største Wikien.
Nr 6. Det finnes mange populære vennesteder på nettet i dag. Eksempler på vennesteder er Twitter, og Facebook. Vennesteder er et fellesbegrep for sosiale, brukerstyrte nettsteder. Kjennetegn ved denne typen tjenester er at de krever engasjement og interaksjon fra brukerne og det er på denne måten tjenestene vokser og utvikles.
Disse tjenestene krever at man oppretter en personlig profil. Her kan man laste opp bilder og fortelle om seg selv. De fleste vennestedene har flere tilleggsfunksjoner, noen gir mulighet til å opprette en blogg, laste opp musikk og film. Den viktigste funksjonen til et vennested er å skape nettverk. Man har mulighet til å legge til ”venner” ved å sende en forespørsel til andre, med spørsmål om man skal være venner. På denne måten kan man holde seg oppdatert på hva venner driver med, og hvem som er venner med hvem.
Nr 5. Tagging er en åpen og uformell metode for å kategorisere som gir brukere muligheten til å sette på emneord/stikkord på ulikt innhold på internett. Det kan f. eks dreie seg om nettsider, bilder eller bloggposter. I motsetning til en bibliotekkatalog, som følger strenge regler, er tagging fullstendig ustrukturert og fritt. Dette gjør at brukerne selv kan lage alle tenkelig assosiasjoner mellom innholdselementer på nettet.
Nr 4. Direkte kommunikasjon eller instant messaging (IM) er tekstbasert kommunikasjon over internett mellom to eller flere personer. IM kalles også chat. Begge parter må være pålogget samtidig, og man skriver beskjeder til hverandre som blir synlig på den andres skjerm med en gang meldingen er send. IM er nesten som å snakke sammen, men man skriver i stede for å bruke stemmen . Dette minner mye om epost, men er en mye raskere form for kommunikasjon. Det finnes mange ulike programmer for IM, vi skal se nærmere på to av dem.
Nr 3. Har du hørt om RSS? Det er løsningen for deg som strever med å holde deg oppdatert på alle blogger og nettsteder som interesserer deg. Det er for upraktisk å skulle besøke alle nettstedene enkeltvis. Men, heldigvis det behøver du heller ikke lenger. Med en RSS-leser kan du motta og lese nyheter på dine favorittnettsider på samme måte som du leser din epost. For å få tilsendt nyheter fra utvalgte nyhetssider (RSS-feeds), må du ha en RSS-leser. Når du har den, kan du starte dine abonnement. Til forskjell fra epost, velger du nemlig selv hva som skal komme i din innboks.
RSS står for “Really Simple Syndication” og er et filformat for å levere jevnlig oppdatert informasjon på webben.
Nr 2.En blogg er en form for dagbok eller nyhetsbrev på nettet. Her kan du alene eller sammen med en gruppe skrive korte eller lange innlegg om hva som helst. Noen blogger om seg selv og sitt liv, mens andre blogger om rent faglige ting.
Nr 1: Om web 2.0 har jeg tatt i en tidligere post.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar